Gårdsplads

Hvalpeevaluering

I torsdags var Seo og vi til hvalpeevaluering. Vi havde hørt om det gennem Hanne, som havde slået det op på Facebook. Det gik ud på, at en gruppe elever indenfor dyreadfær skulle bruge nogle hvalpe til at øve sig på.

I praksis gik det ud på, at hvalpene en ad gangen blev placeret i forskellige situationer, så vi kunne se, hvordan de reagerede. Og så fik vi en opsummering af “fagekspertisen”. Alle øvelserne var på et område, hvalpen ikke havde set før.

Selvtillid og indkald

Udførelse: Ejeren vandrer lidt rundt på området mens hunden er fri. Man ser på, om hvalpen holder sig til ejeren eller udforsker på egen hånd. Efter noget tid foretages indkald.

Resultat: Seo udforskede med stor glæde hele området selv. Ved indkald var han fløjtende ligeglad (hvilket han også har været den sidste uges tid).

Betydning: Seo er selvsikker og nysgerrig. Det er en god ting. Til gengæld opfatter han ikke indkald som værende nødvendige at høre efter. Det er skidt. For at træne indkald foreslog de

1) at undlade at kalde, hvis vi ikke i forvejen er sikre på, han kommer (alternativt bare samle ham op)

2) At kalde med en mere neutral stemme og så lyde meget glad når han kommer (for ikke via en glad kaldestemme at “rose” ham for ikke at komme)

3) At bruge fløjte. Det kan jeg personligt sagtens se det smarte i ved jagt og marktræning, men jeg synes det er lidt bøvlet indendørs.

Ukendte underlag

Udførelse: Der blev lagt en pressenning ud, som ejer og hund skulle gå henover.

Resultat: Seo stoppede lige inden pressenningen, snuste til den og gik så over den. Herefter var den bare helt ok.

Betydning: Seo er helt ok med ukendt underlag. Ikke så overraskende, når han allerede har prøvet klinker, parket, linoleum, sten, græs, grus, fortov, asfalt, trægulv, tæppe, sand, riste m.m.

Rystelser

Udførelse: Seo blev placeret i en trillebør med et tæppe i.

Resultat: Det var lidt mærkeligt, men ok. Lidt kedeligt, så han ville hellere hoppe ud – altså indtil han fandt ud af, at han måtte bide i tæppet. Så ville han hellere blive.

Betydning: Seo er lidt reserveret med nye ting, men er ikke bange for dem. Vi fik som tip, at vi ikke skulle irettesætte ham for at prøve at hoppe ud, men i stedet gøre det spændende at blive. Det vidste vi egentlig godt, men en god ting kan ikke siges for tit – især når man glemmer den i praksis.

Andre lugte

Udførelse: Seo blev placeret foran en anden hunds transportkasse. Den var selvfølgelig tom, men lugtede godt af fremmed hund.

Resultat: Seo kiggede lidt på kassen. Snusede lidt til kassen. Gik rundt om kassen. Og så var den ikke spændende mere. Så gik han i stedet hen til en balje, skubbede til den og så faldt den ned. Stort brag og en overrasket hund.

Betydning: Seo er ikke bange for andre hundes steder. Han er til gengæld mere tilbageholdende end frembrusende. Til gengæld er han træt. Rigtig træt :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *